Hírek


Parancsnoki fórum Balatonföldváron

2023-09-13 14:14:52

Az önkéntes és önkormányzati tűzoltóságok számára szervezett parancsnoki fórum, szakmai egyeztetés zajlott Balatonföldváron, a Tűzoltó Szakmai Nap kerétében, 2023. szeptember 9-én.

Az eseményen Dobson Tibor tű. vőrgy., az MTSZ elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd mindenkit egy kötetlen, szakmai szempontú beszélgetésre invitált, amelyen az önkéntes és az önkormányzati tűzoltóságokat érintő kihívásokat beszélhetik át.

Szó került a folyamatos fejlesztések szükségességéről, illetve arról, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek hatékony működése érdekében fontos volna az ország keleti és nyugati felén működő ÖTÉ-k közötti különbségek csökkentésére. Ezzel összefüggésben a résztvevők megtárgyalták az évek óta változatlan mértékű állami normatív támogatás növelésének fontosságát is, hiszen a jelenleg rendelkezésre álló források – mint például a Városi Civil Alap, vagy a Falusi Civil Alap pályázatai – nem elegendőek például a dologi kiadások teljes körű fedezésére. Mindezekkel összecsengett az önkormányzati tűzoltóságok képviselőinek felszólalása is, hiszen az ilyen helyeken szolgálatot teljesítő gépjárműpark 2009 óta nem lett központi forrásból megújítva – így az állami támogatással végrehajtott gépjárműállomány-fiatalítás kiemelt fontosságú lenne mindkét területen.

A gyakorlati szempontú hozzászólások között elhangzott, hogy a KOK által szervezett tűzoltó tanfolyamokat célszerű lenne több helyszínen folytatni, hiszen jelenleg az önkéntes tűzoltók számára a lakóhelyüktől távol zajló képzések miatt sokszor problémát jelent a képzés munkával történő összeegyeztetése.

Felmerült az is, hogy a D típusú jogosítvánnyal történő vezetés lehetőségét a tűzoltó gépjárművek esetén 4,5 tonna súlyhatárig érdemes lenne kiterjeszteni, illetve, hogy célszerű lenne a tűzoltó gépjárművek kgfb díj alól történő mentesítésének lehetőségét megvizsgálni. Továbbá többen javasolták, hogy a nem hivatásos tűzoltóságok mentesüljenek a kötelező biztosítás megfizetése alól.

Érkezett hozzászólás annak kapcsán is, hogy a tűzoltástechnikai eszközök esetén, amennyiben az EU-ban engedélyezett termékekről van szó, ne legyen szükség külön hazai engedélyeztetési eljárásra, mert ez feleslegesen növeli a beszerzéseket önállóan intéző ÖTÉ-k adminisztratív terheit, és a beszerzések idejét.

Ami az állomány összetételét illeti, a hozzászólások alapvetően a tűzoltásban résztvevő nők és az utánpótlás témáját érintették. Egyetértés született abban, hogy szükségessé vált a nők tűz- és káresetben történő végrehajtásához kapcsolódó jogszabályi háttér áttekintése, modernizálása – annak fényében, hogy számos női bajtárs teljesít szolgálatot például az önkéntes tűzoltóknál (is). Ez mellett többen felvetették egy olyan reklámfilm elkészítését, amely a tűzoltói hivatás népszerűsítésében segítené az önkéntes és önkormányzati tűzoltóságok utánpótlását.

Vissza