Hírek


Minősítő gyakorlaton a nagycenki és a hegykői önkéntesek

2019-02-04 15:27:38

A hivatásos tűzoltó-parancsnokságok évente minősítő vizsgagyakorlatot szerveznek az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek szaktevékenységet végző tagjai részére szakmai felkészültségük ellenőrzése céljából. Az ÖTE-k szakmai irányítása és felügyelete a tűzoltási és műszaki mentési tevékenységre, az ehhez szükséges eszközök, személyi feltételek biztosítottságára terjed ki.

2019. január 26-án szombaton került sor Nagycenken a Sopron Hivatásos Tűzoltóság működési területén önállóan beavatkozó tűzoltó egyesületek éves minősítő gyakorlatára, a gyakorlaton a két egyesületből negyvenhárom tag vett részt.

A nagycenki önkéntesek délelőtt, a hegykői önkéntesek délután mutathatták meg szakmai felkészültségüket. A gyakorlaton az egyesületeknek az önálló beavatkozásra való alkalmasságukat kellett bizonyítani. A szaktevékenységet folytató és tűzoltás vezetésére jogosult tagok tűzoltási és műszaki mentési készségének felmérésére, és a rádióforgalmazás alkalmazásának kontrolljára került sor. Az egyesületek műszaki mentési (favágási gyakorlat), tűzoltási és életmentési feladatokat hajtottak végre. A szimulált helyszínen füsttel teli zárt térben, helyiségekben kellett a feladatokat megoldaniuk. A gyakorlatot a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője tartotta, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője ellenőrizte, majd mindkét egyesület vonatkozásában megfelelőre minősítette. Felkészültségüket és tűzoltói elhivatottságukat bizonyítja, hogy a két egyesület tavaly huszonnégy esetben avatkozott be különböző tűzeseteknél és műszaki mentéseknél sikeresen, önállóan. Az egyesületek szaktevékenysége nagy segítséget jelent a hivatásos tűzoltók munkájához, hiszen hét településen közel nyolcezer lakos biztonságára ügyelnek, és ezzel javítják a megye tűzbiztonságát.

Képek: Sopron HTP

Vissza